Opgepast voor de fietsdief! 3 tips om je fiets veilig achter te laten

Woon je in een drukke stad of kom je er dagelijks voor je werk? De kans is groot dat jij zonder aarzelen iedere dag kiest voor een ritje op je fiets. Ahja, in de plaats van een ellenlange file te moeten doorstaan met je wagen. Jezelf met de fiets verplaatsen heeft een resem aan voordelen: makkelijk, snel, gezond! Maar… wat met de gigantische plaag aan fietsdiefstallen?

Fietsdiefstallen à volonté

Het aantal fietsen dat jaarlijks plotseling foetsie is, is nauwelijks bij te houden. Voornamelijk in steden, aan stationsbuurten of op afgelegen plekken is dit aantal abominabel groot. Helaas, wordt slechts een klein aandeel van deze gestolen fietsen aangegeven bij de politie, wat het officiële aantal gestolen fietsen meteen een stuk kleiner maakt. Daarbovenop is het stelen van een fiets een crimineel feit, maar wordt dit amper bestraft. Hoe kan je jouw fiets zo veilig als mogelijk ergens achter laten? Dit zijn 3 tips!

1.   Beveilig zowel het frame als de wielen

Kies je ervoor om het frame van je fiets vast te hangen aan een vaststaand voorwerp, dan is de kans groot dat je wielen alsnog gestolen worden. Maar omgekeerd geldt ook, dat enkel een slot rond je wielen geen houvast biedt voor je frame. Integendeel, het frame van je fiets is een geliefd stuk voor dieven. Hou er dus rekening mee dat je minstens twee sloten bevestigt aan je fiets zodat deze niet zomaar te grijpen is.

2.   Parkeer op een plek met toezicht

Het klinkt logisch dat een fiets geparkeerd op een afgelegen plek, vaker riebedebie is, dan een fiets die opgaat in een massa aan fietsen. Daarnaast bepaalt de mate aan toezicht ook de moeilijkheidsgraad voor een dief om onopgemerkt een fiets te stelen. Op een plek met veel voorbijgangers, goede belichting en camerabewaking zal een fiets bijvoorbeeld moeilijker te vatten zijn, dan op een plekje waar zo goed als niemand ooggetuige is.

3.   Fietspas, verzekering en kenteken op je fiets

Is jouw fiets gloednieuw of heb je hem tweedehands aangekocht in hele jonge staat? Dan zijn er vier essentiële stappen die je kan ondernemen.

  • Stel een fietspas op, met daarin een foto van je fiets, een foto van een specifiek kenmerk van je fiets, het soort fiets, de kleur, het merk, het aantal versnellingen, etc. Dat is een handig hulpmiddel om aan de politie voor te leggen bij diefstal.
  • Registreer je fiets gratis op www.bikebank.be.
  • Graveer een kenteken op je fiets, zodat deze te allen tijde herkenbaar is. 
  • Opteer een fietsverzekering die je bescherming biedt bij diefstal en schade! Afhankelijk van jouw verzekeraar zijn er verschillende opties te overwegen, waarbij jouw verzekeraar je helpt om de juiste keuze te maken.

Voor méér vragen of tips, kom gerust langs op kantoor!

Terug naar overzicht