Veilig motorrijden in de lente? Dat doe je zó

Hou je van motorrijden? Dan kijk je zeker uit naar de lente. Wanneer de temperaturen zachter worden, is het weer tijd om je motor van stal te halen en te genieten van de buitenlucht. Niets zo heerlijk als het gevoel van vrijheid wanneer ’s morgens vroeg de zon opkomt en je helemaal alleen door het ongerepte landschap toert! Om ten volle te kunnen genieten, moet je wel veilig motorrijden. Laat bijvoorbeeld zeker je remmen en bandenspanning controleren. Dankzij onze tips wordt een motorrit echt genieten!

Grondige check-up

Een motorfiets moet regelmatig onderhouden worden, zeker als hij geruime tijd niet gebruikt is. Dit zijn de aandachtspunten:

  • De banden moeten voldoende profieldiepte hebben (vier tot zes millimeter).
  • De remblokjes moeten in uitstekende staat zijn. Vervang ze indien nodig.

Tip: Doe na de winter eerst een testritje vooraleer je eropuit trekt. Op die manier kom je te weten of je motor in goede staat is en krijg je de smaak weer te pakken.

Veilig motorrijden op het platteland

Kleine weggetjes op het platteland zijn de favoriete omgeving van heel wat motorrijders. Volledig terecht, want in de Ardennen, het Hageland of het Pajottenland kun je in alle rust genieten en je ogen de kost geven. Om comfortabel te rijden, moet je wel rekening houden met de staat van het wegdek. Sommige weggetjes kunnen namelijk een onderhoudsbeurt gebruiken en stellen je technische vaardigheden op de proef. Focussen op je bochtenwerk is de boodschap! Worden de weggetjes ook door wandelaars gebruikt? Hou daar dan extra rekening mee.

Rijd je met een passagier? Dan moet die de bewegingen van de motor volgen. Als de passagier mee het traject volgt, weet hij wanneer er bochten aankomen.

Op de autosnelweg

Om de idyllische landschappen te bereiken, zal je in vele gevallen een stukje autosnelweg moeten trotseren. Ook hier is waakzaamheid geboden, zeker op knooppunten en ringwegen. Hiermee moet je rekening houden:

  • Let op het verkeer dat achter je komt.
  • Let extra op met inhalen en zorg ervoor dat je je manoeuvre tijdig aangeeft.
  • Hou rekening met de weerstand van de wind.

Hoe sneller je rijdt, hoe sneller je vermoeid raakt. Een comfortabele rijhouding is dan ook een must wanneer je je op de autosnelweg begeeft. Wees aandachtig, maar zit niet krampachtig op je motor. Hou je knieën tegen de benzinetank, je voeten parallel met de motor en je lichaam en armen ontspannen. Je romp en je armen volgen de bewegingen van het stuur. Daarom moet je je armen en polsen lichtjes geplooid houden.

In de stad rijden

Wil je eerder stedelijke omgevingen ontdekken? Dan zijn er een aantal specifieke instructies waarmee je rekening moet houden. Je krijgt te maken met verschillende weggebruikers dus neem altijd een defensieve rijhouding aan. Let verder op met hindernissen zoals verkeersdrempels, stoepranden en tramsporen. Hou zeker ook voorrangswegen in het oog. Net zoals bij andere omgevingen, staat anticiperen garant voor veilig motorrijden!

Veiligheidskledij is een must

Om veilig rond te rijden, heb je ook beschermende motorkleding nodig. Laarzen, handschoenen, een beschermende broek en vest, en natuurlijk een helm: ze zijn onmisbaar voor elke motorrijder. Doe geen toegevingen op het gebied van veiligheid en besteed ook voldoende aandacht aan comfort!

Bron: Allianz

Terug naar overzicht